Plan Celcius

Eindhoven

  • Sloop 400 woningen

  • Nieuwbouw 500 woningen

  • Integrale samenwerking

Plan Celsius te Woensel

Vanuit woningcorporatie Stichting Sint Trudo is het initiatief genomen om, in Eindhoven rondom het Celsiusplein in de wijk Woensel West, een nieuwbouwproject te starten waarbij 400 oude woningen worden vervangen door nieuwbouw. Deze revitalisering heeft de naam plan Celsius gekregen. RA infra heeft het projectmanagement verzorgd voor het bouw- en woonrijp maken. Daarbij is RA infra verantwoordelijk voor het bewaken van de overall projectplanning, de benodigde onderzoeken, inmeten van de bestaande situatie, het aanvragen van vergunningen, het opstellen van waterhuishoudkundige plannen, opstellen van contractstukken sloop, organiseren van de aanbestedingen en verzorgen van de uitvoeringsbegeleiding. Ook de benodigde afstemming met diverse stakeholders waaronder de gemeente Eindhoven, nutspartijen, waterschap en de omgeving zijn onderdeel van onze werkzaamheden. Daarnaast biedt RA infra ook ondersteuning bij ontwerpwerkzaamheden voor de openbare en buitenruimte aan Buro Lubbers.

In 4 fases wordt de bestaande bebouwing en bijbehorende openbare ruimte gesloopt en vervangen door een nieuwe stedenbouwkundige opzet. In verband met de herhuisvesting van de huidige bewoners worden de werkzaamheden gefaseerd uitgevoerd. Naast woningen komen er ook bedrijfsruimtes voor ondernemers uit de buurt.

Elke fase krijgt een eigen kleurrijke sfeer dankzij het ontwerp van Tarra Architectuur en Buro Lubbers, stedenbouw in Den Bosch. Het doel is om een bloeiende levendige buurt te creëren met het Celsiusplein als levendig hart. Aantrekkelijk en toch betaalbaar voor veelal kleine huishoudens en jonge mensen. Het gevelbeeld wordt gecreëerd met lage kosten, verder is de wijk kenmerkend door veel groene buitenruimtes, binnentuinen en is de wijk autoluw.

 

Uitvoering Fase 3

De oplevering van fase 3, de voormalige Jan van der Heijdestraat en de bouwblokken eromheen, staat gepland in 2021. De voormalige drukke straat wordt nu breder, groener, autovrij en ontsloten door twee poorten net als fase 2. Het hof krijgt net als de vorige fases verspringende hoogtes en kleurrijke gevels. De lengte van de hof wordt benadrukt door twee rijen bomen en zorgen voor rust en biodiversiteit.

RA infra verzorgt voor fase 3 het toezicht en de directievoering.

 

Uitvoering Fase 4

In Maart 2021 is de start gemaakt met fase 4, het nieuwe Celsiusplein en omliggende pleinwand bebouwing. Ook hier komen onderin commerciële ruimtes met daarboven maisonnette woningen als appartementen met twee woonlagen. Dankzij de architectuur van de pleinwand met subtiele kleuraccenten, metselwerk en betonnen staketsels wordt de link gelegd met fase 1 en 2 en wordt één geheel gecreëerd. Naast grote bakken groen, bomen en zitjes wordt het plein geschikt voor tal van activiteiten, zoals het Woensel Westival of de kerstmarkt.

RA infra verzorgt voor fase 4 het toezicht en de directievoering.

 

Oplevering Fase 1 en 2

Fase 1 Van der Bildt

In de zomer van 2017 is fase 1 opgeleverd, van der Bildt.
Dit deel bestaat uit een bouwblok aan de Edisonstraat, met 22 bedrijfsruimten op de begane grond en daarbovenop 34 loftappartementen. Achter dit bouwblok staan 63 grondgebonden woningen met een voordeur aan de Van der Bildtstraat.
Kunstenaar Niels Bakkerus heeft op zeven kopgevels van dit project schilderingen aangebracht. Deze zijn allemaal gelinkt aan wetenschappers die in de straatnamen van de Celsiusbuurt terugkomen.

Fase 2 Snellius

In 2018 is de tweede wijk van Celsius opgeleverd, Snellius. De omliggende Stepensonstraat, Drebbelstraat en Newtonstraat behoren ook tot fase 2. Een groot bouwblok, tegenover fase 1 waar onderin kleine commerciële ruimtes zijn gecreëerd. Daarboven bevinden zich maisonnette woningen van twee lagen met een dakterras.

Kenmerkend voor dit blok zijn de gekleurde doorgangen. Elke gevel doorgang heeft een eigen kleur en behang motief. Om een huiskamer gevoel in de buitenlucht te creëren is er doormiddel van drie kleuren straatwerk een tapijt gelegd. Daarnaast zijn mooie hanglampen geplaatst en staan bij banken lampen op een voet. De hofjes achter de poort hebben veel kleur en worden gekenmerkt door een gekleurde torenwoning.

Werkzaamheden RA infra

Voor dit project

Integraal projectmanagement

Advies en uitwerken technisch ontwerp

Opstellen RAW-contract incl. tekeningen

Coördineren onderzoeken

Burgerparticipatie

Afstemming met stakeholders

Afstemming nutsbedrijven

Toezicht en directievoering

Contact opnemen

Benieuwd hoe RA infra het verschil maakt? Neem contact op voor een goed gesprek.

René van de Weideven

040 207 61 63

Werken bij RA infra

Bouwen aan de buitenruimte én jezelf ontwikkelen? Ervaar de kracht van collegialiteit en zet de eerste stap naar persoonlijke groei.

Overige werkzaamheden

RA infra gaat geen uitdaging uit de weg

Werken bij
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×