Klimaatmaatregelen Hoogeloon

Het weer wordt extremer: zwaardere regenbuien en langere periodes van droogte. Dit vraagt om maatregelen om Hoogeloon daarop voor te bereiden.

Watervisie Hoogeloon

Velen zullen het nog wel herinneren: de zomer van 2016. De foto die hierboven is te zien is in die zomer gemaakt in Ten Eiken. Maar ook het Valensplein en andere locaties in Hoogeloon hebben de nodige wateroverlast ervaren. Ingenieursbureau Arcadis heeft naar de gehele waterhuishouding van Hoogeloon gekeken en deze doorgerekend. Korte conclusie: de riolering is gemengd en de rioolbuizen zijn te klein voor de toekomst.

Hierop heeft de gemeente Bladel besloten om Hoogeloon klimaatbestendiger te maken voor de toekomst. Het gehele project beslaat ongeveer 80% van de openbare ruimte in de kern Hoogeloon. In deze openbare ruimte zullen we de riolering vervangen door een groter gescheiden stelsel. Dit betekent dat regenwater en vuilwater apart worden ingezameld. Op het nieuwe regenwaterriool wordt de gehele openbare ruimte en de voorzijde van de woningen afgekoppeld aangesloten. Dit water hoeft niet naar de rioolwaterzuivering te worden gepompt, maar laten we infiltreren in de bodem en vangen we verder op in watergangen en wadi’s.

In onderstaande presentatie staat het project verder toegelicht.

Uitvoering Fase 1

Aannemer Van der Zanden uit Moergestel is gestart met de werkzaamheden van fase 1. Alle zaken m.b.t. de uitvoering van het werk (faseringen, omleidingen, contactpersonen, enz.) zijn te vinden op de website:

https://vanderzanden.nl/projectinformatie/klimaatmaatregelen-fase-1-te-hoogeloon/

Groenplan Fase 1

De werkzaamheden in Hoogeloon zijn op gang gekomen. Aannemer Van der Zanden voert gefaseerd fase 1 van de Klimaatmaatregelen uit en deze werkzaamheden zullen begin volgend jaar worden afgerond. Na deze werkzaamheden is het tijd om de straten verder aan te kleden met groen! Advies- & ingenieursbureau RA infra heeft namens de gemeente Bladel een groenplan opgesteld voor deze straat. Hierin zijn bijvoorbeeld de type nieuwe bomen en hagen uitgewerkt, welke op de planning staan om vanaf dit najaar aangeplant te worden. Dit zal in verschillende fases worden uitgevoerd, afhankelijk van de voortgang van de huidige werkzaamheden en de weersomstandigheden. Het

Het groenplan is in te zien via een aparte website: www.rainfra.nl/project/groenplanhoogeloon

Ontwerptekeningen Fase 2

Voor fase 2 van de Klimaatmaatregelen is een Definitief Ontwerp opgesteld. Zaterdag 12 juni is deze gepresenteerd aan de direct aanwonenden tijdens een inloopbijeenkomst in D’n Anloôp.

Wanneer u niet bij de fysieke bijeenkomst aanwezig heeft kunnen of willen zijn, kunt u de ontwerpen hieronder inzien. Daarnaast is er per straat ook een factsheet opgesteld waarin de veranderingen in de openbare ruimte puntsgewijs zijn opgesomd.

Mocht u naar aanleiding van de plannen nog vragen of opmerkingen hebben, kunt u middels onderstaand reactieformulier contact opnemen met Harrie van Zalingen (projectleider vanuit RA infra) en Leo Vennix (projectleider vanuit de gemeente Bladel. Als er aanleiding voor is, zal er persoonlijk contact met u worden opgenomen voor de terugkoppeling.

Heeft u vragen en/of opmerkingen?

Neem dan contact op door hieronder uw gegevens in te vullen en uw bericht achter te laten.

RA infra BV

040 207 61 63
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×