Klimaatmaatregelen Hoogeloon

Het weer wordt extremer: zwaardere regenbuien en langere periodes van droogte. Dit vraagt om maatregelen om Hoogeloon daarop voor te bereiden.

Watervisie Hoogeloon

Velen zullen het nog wel herinneren: de zomer van 2016. De foto die hierboven is te zien is in die zomer gemaakt in Ten Eiken. Maar ook het Valensplein en andere locaties in Hoogeloon hebben de nodige wateroverlast ervaren. Ingenieursbureau Arcadis heeft naar de gehele waterhuishouding van Hoogeloon gekeken en deze doorgerekend. Korte conclusie: de riolering is gemengd en de rioolbuizen zijn te klein voor de toekomst.

Hierop heeft de gemeente Bladel besloten om Hoogeloon klimaatbestendiger te maken voor de toekomst. Het gehele project beslaat ongeveer 80% van de openbare ruimte in de kern Hoogeloon. In deze openbare ruimte zullen we de riolering vervangen door een groter gescheiden stelsel. Dit betekent dat regenwater en vuilwater apart worden ingezameld. Op het nieuwe regenwaterriool wordt de gehele openbare ruimte en de voorzijde van de woningen afgekoppeld aangesloten. Dit water hoeft niet naar de rioolwaterzuivering te worden gepompt, maar laten we infiltreren in de bodem en vangen we verder op in watergangen en wadi’s.

In onderstaande presentatie staat het project verder toegelicht.

Wat kunt u zelf doen?

De achterzijde van de woningen zouden we ook graag afkoppelen, maar we beseffen dat dat een grotere impact heeft op bijvoorbeeld uw tuin. De gemeente wil hier graag samen met u mee aan de slag.

Op korte termijn zal de gemeente Bladel communiceren over het hoe, wat en wanneer.

 

Fasering project Klimaatmaatregelen Hoogeloon

Het gehele project omvat 5 fases. Fase 0 (vooruitlopend op de verdere werkzaamheden) is reeds afgerond. In de Volderstraat en Hoogcasterseweg is het riool vervangen en de openbare ruimte opnieuw ingericht. Bij de kapel is een nieuwe wadi aangelegd om regenwater op te vangen.

Fase 1 gaat in 2021 in uitvoering. Deze fase omvat de Hoofdstraat (tot aan cafetaria Mainstreet), Bieshof, Het Vonderke en De Hoef. Aansluitend zal in 2022 fase 2 worden uitgevoerd, de voorbereiding hiervoor is reeds opgestart. Deze fase omvat Ten Eiken, Torenstraat en de Hoofdstraat tot en met de kruising met de Heuvelseweg.

Fase 3 en 4 volgen daarna, maar zitten wat verder in de tijd. De verwachting nu is dat deze fases over 5 tot 10 jaar aan de beurt komen. Fase 3 omvat de Hoofdstraat en Breestraat tot de kruising met de Molenweg. Fase 4 omvat enkele losse delen van Hoogeloon: De Tollande / Hofveld en omliggende straten, Den Bogerd / De Beemd en Dyckmeesterstraat / De Brouwerstraat.

Uitvoering Fase 1

Aannemer Van der Zanden uit Moergestel is gestart met de werkzaamheden van fase 1. Alle zaken m.b.t. de uitvoering van het werk (faseringen, omleidingen, contactpersonen, enz.) zijn te vinden op de website:
https://www.vanderzanden.nl/projectinformatie/klimaatmaatregelen-fase-1-te-hoogeloon/

De ontwerptekeningen van fase 1 zijn hieronder in te zien. Voor de overige fases worden de tekeningen in een later stadium online gezet.

 

Enquête Fase 1

Vanwege corona zijn de voorbereidingen voor dit project anders verlopen dan normaal. Graag willen wij u, als bewoner van fase 1, vragen om ons te laten weten hoe u de communicatie gedurende de voorbereidingen heeft ervaren. De onderstaande enquête is opgesteld om uw ervaringen te verzamelen. Door uw input te verzamelen hopen wij een beter beeld te krijgen van de informatievoorzieningen die u geboden worden en kunnen wij deze gedurende het project verbeteren.

Deze enquête is gesloten op 29 maart 2021.
Heeft u informatie die u graag met ons wilt delen? Maak dan gebruik van het contactformulier, onderaan de pagina. 

 

Enquête Fase 0

De werkzaamheden in de Volderstraat, Driesboom en Hoogcasterseweg zijn inmiddels klaar en daarmee is fase 0 officieel afgerond. Graag willen we met u terugblikken op de afgelopen periode. Hiervoor willen wij u vragen om de onderstaande enquête in te vullen. Graag ontvangen wij van de bewoners van fase 0 feedback hoe u de werkzaamheden heeft ervaren maar ook hoe u informatievoorziening vanuit de gemeente en de aannemer ervaren heeft.  Door uw input kunnen wij onze informatievoorzieningen voor u en uw medebewoners verbeteren en eventuele overlast voorkomen.

Deze enquête is gesloten op 29 maart 2021.
Heeft u informatie die u graag met ons wilt delen? Maak dan gebruik van het contactformulier, onderaan de pagina. 

 

Ontwerptekeningen fase 1

Vanwege de grootte van het bestand kan het even duren voordat het pdf-document is ingelezen en het ontwerp verschijnt. Wanneer u inzoomt krijgt u een duidelijker beeld van hoe uw straat eruit komt te zien.

U kunt hieronder de ontwerptekeningen downloaden (op volgorde van verschijning):

           • Hoofdstraat
           • Vonderke
           • De Hoef
           • Bieshof

Heeft u vragen en/of opmerkingen?

Neem dan contact op door hieronder uw gegevens in te vullen en uw bericht achter te laten.

RA infra BV

040 207 61 63
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×